Nowy jadalny biofilm do sera
1 grudnia 2014, 11:15Naukowcy z Universitat Politècnica de València opracowali przeciwdrobnoustrojową powłokę do miękkich serów, która wydłuża czas ich przydatności do spożycia. Film jest całkowicie jadalny, a w jego skład wchodzą 2 olejki eteryczne - z oregano i rozmarynowy - oraz chitozan, pozyskiwany w procesie chemicznej deacetylizacji chityny pancerzyków skorupiaków.
Nieprzywierające patelnie z Cumae
6 kwietnia 2016, 06:22W ruinach Cumae koło Neapolu znaleziono pozostałości fabryki ceramiki, a w niej fragmenty słynnych naczyń (Cumanae testae lub patellae) z nieprzywierającą powłoką.
Nie ma takiej rury, której...
31 grudnia 2008, 19:37Naukowcy z firmy CeloNova BioSciences opracowali system pozwalający zablokowanie przepływu krwi np. przez nowotwór. Aby to zrobić, wystarczy... zatkać odpowiednie naczynie krwionośne.
Neutralizują i leczą
23 stycznia 2017, 13:15Na łamach Angewandte Chemie opisano nową metodę leczenia chorób żołądka za pomocą mikrosilników protonowych. Uwalniają one leki przy konkretnych wartościach pH.
Antybakteryjna powłoka aktywowana światłem
6 kwietnia 2009, 21:17Nowy rodzaj powłoki antybakteryjnej, aktywowanej za pomocą najprostszych źródeł światła, został opracowany przez badaczy z University College London. Innowacyjny materiał może znaleźć zastosowanie m.in. w szpitalach oraz w zakładach produkcji żywności.
Polacy stworzyli nowe srebrowe magnesy
30 czerwca 2017, 14:16Badacze z UW odkryli, że pewien związek srebra, boru i fluoru wykazuje silne oddziaływania magnetyczne, a inny związek srebra i fluoru pod ciśnieniem przyjmuje strukturę podobną do nanorurek.
Powłoka do ryb
17 lipca 2009, 13:32Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Oregonu (OSU) opracowali jadalną powłokę ochronną do filetów rybnych, która nie tylko wydłuży ich okres przydatności do spożycia, ale także sprawi, że będą zdrowsze.
Los Angeles testuje chłodzącą emulsję do dróg
14 sierpnia 2017, 13:08W Los Angeles, gdzie letnie temperatury regularnie przekraczają 38 stopni Celsjusza, prowadzone są testy chłodzącej szarej emulsji do ulic.
Nowy interfejs dotykowy jak ludzka skóra
25 października 2019, 05:24Nowy interfejs opracowany przez naukowców z University of Bristol, Télécom Paris i Uniwersytetu Sorbońskiego (Sorbonne Université) wprowadza interfejsy dotykowe na nowy poziom, oferując użytkownikowi membranę podobną do ludzkiej skóry. Za jej pomocą możemy wchodzić w interakcje z różnymi urządzeniami, jak smartfony, komputery czy elektronika ubieralna.
Szwajcarzy stworzyli całkowicie biodegradowalny superkondensator. Będzie zasilał Internet of Things
1 lipca 2021, 10:36W najbliższych latach spodziewany jest lawinowy wzrost liczby miniaturowych urządzeń transmitujących dane. Rozwija się Internet-of-Things (IoT), więc tego typu urządzenia będą wykorzystywane np. w logistyce. Wszystkie one potrzebują źródła zasilania. Jednak baterie czy akumulatory wywierają negatywny wpływ na środowisko
« poprzednia strona następna strona » 1 2 3 4 5 6 7 8 9 …